onsdag 10 oktober 2012

Kanelbullens dag m.m

Det finns väl inte så mycket att rapportera om såhär på höstkanten. Det har mest blivit bakande av olika typer på sistone.
Här ovanför Har jag lagt en bild på våra bullar som vi bakade på Kanelbullens dag 4/10. Mycket goda och lite kletiga precis som de ska vara!

Receptet jag använder som bas till mina bullar är som följer:

150g margarin
5dl mjölk
50g (1pkt) jäst för söta degar
1/2tsk salt
1,5dl socker
2tsk malen kardemumma
ca 1,4L vetemjöl

Fyllning:
smör (efter behag)
strösocker (efter behag)
kanel (efter behag)

Garnering:
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull (ta inte för liten kastrull, tänk på att mjölken ska ner i också). Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet,salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig (tillsätt mer mjöl efter hand om det behövs). Knåda degen ca 4 min med maskin eller ca 8min för hand.
Låt degen jäsa övertäckt (med kökshandduk el. liknande) i ca 30min.

Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på mjölad arbetsbänk. Knåda degen smidig och dela den sedan i 2 delar.
Kavla ut en bit i taget till en rektangulär kaka.
Bred på smöret (jag föredrar Lätta).
Strö sedan över strösocker, ju mer strösocker ju kletigare bullar. Här finns inte mycket rätt eller fel. Jag tycker att man ska testa sig fram. Jag strör såpass mycket att jag knappt kan se degen genom sockret.
Pudra eller häll sedan på kanel efter tycke och smak (kan också bytas ut mot vanillinsocker). Återigen, prova er fram till den mängd ni tycker blir bäst.

Sätt ugnen på 250 grader!
Rulla ihop degen från ena långsidan och skär i lagom tjocka bitar (för mig brukar det bli 1-1,5cm). Lägg bullarna i pappersformar eller på bakplåtspapper på en plåt.
Eftersom jag är lite lat och ogillar kladd på plåtarna brukar jag alltid ta både bakplåtspapper och formar för då gör det inget om jag spiller av äggpenslingen och pärlsockret mellan bullarna sedan.
Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk i ca 3o min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (man kan också ha nötter eller mandel istället eller blanda nötter med pärlsocker).
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 5-8min.
Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar